Zapisi s terena

Jeleni in kosmato rogovje

26.06.2017


17 °C  |   2 m/s  |   jasno

Druga polovica junija. Vstajanje že takoj po četrti uri in vožnja v Snežniške gozdove. Vremenska napoved je obetala lepo jasno jutro brez vetra.

Na lokacijo pridem v mraku. Na teh območjih redko čakam v zasedi, saj so površine prevelike, zato raje hodim in upam, da opazim kakšno žival, preden ona opazi mene. Potiho stopam po gorski travi in najprej preplašim srnjaka, ki je zalajal. Seveda so zvočna opozorila vznemirila tudi dva jelena pod njim. Vse tri sem ovekovečil, vendar z velike razdalje.

Pot sem nadaljeval, v upanju, da lajež ni vznemiril ostalih prebivalcev gozda. Ko se je zrak počasi začel ogrevati, je začelo tudi malce pihati, vendar šibak vetrič – proti meni, kar mi je seveda ustrezalo. Naslednjih 20 minut nadaljujem v klanec in desno od mene zagledam jelena, ki pase. Lep je. Počasi počepnem in se priplazim za prvi grmiček. Kmalu ob njem zagledam še dva. Trem jelenom se je zelo težko približati, saj te prej ali slej eden začuti. Naredim par fotk za dokumentacijo, nato pa sklenem, da se bom skušal še bolj približati. Snamem si nahrbtnik in daljnogled, da se rešim odvečnega tovora ter se začnem plaziti proti njim. Seveda mi jutranja rosa ni šla na roko. Kmalu sem bil po trebuhu, nogah in rokah ves moker, ampak se je izplačalo. Uspelo se mi je prikrasti še kakšnih 10m bliže. Odločim se, da bom začel fotografirati, ko bo jelen dovolj blizu in na čistini. Do takrat sem čepel in čakal. Veter sem imel ugoden, torej sem bil varen vsaj do prvega škljoca.

Z jelenom sva se pogledala, naredil sem par fotk. Začuda ni panično reagiral. Naredil je še par korakov in se spet ustavil. Očitno me ni takoj prepoznal, saj sem bil zamaskiran in v zavetju trave. Razkrinkala sta me ostala dva jelena za njim. Ko so začeli vsi tri strmet vame, sem se zavedal, da bo čez nekaj trenutkov konec tega srečanja. In res … zadnji jelen v vrsti je našopiril vrat in začel hoditi proti gozdu hitrega koraka. Kmalu se je hoja vseh treh spremenila v tek in to je bilo to.

Sledila je naporna hoja v hrib proti avtu, vendar se je izplačalo.

0 komentarjev

Pošlji komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Share This