Zapisi s terena

Meglena čudesa

27.10.2018


16 °C  |   3 m/s  |   oblačno

Ta dan je bila vremenska napoved slaba, zato moj prvotni plan ni bil fotografiranje živali.
Žačetek oktobra je in barve gozda so neverjetne. Odločim se, da danes fotografiram pokrajino. Dež je namočil tla in drevesne krošnje. Barve so čudovite.

Čez čas se je vreme obrnilo. Nehalo je deževati. V daljavi je bilo že opaziti trganje oblakov in pričelo se je jasniti. To pa je seveda odlično za fotolov. Še dobro, da imam seboj teleobjektiv, si rečem. Prepešačim do avta in se hitro odpravim na meni ljubo lokacijo za fotolov. Tam me pričaka krasen prizor. Meglice, brezvetrje, kristalno čisto ozračje. Magično.

Najprej zadiham, nato pa pričnem s skeniranjem okolice. Takoj opazim majhen trop jelenjadi. Na fotoaparatu hitro zamenjam objektiv in priredim nastavitve.
V glavi si zamislim, kako bi bilo lepo, če bi jelenjad prišla na rob grebena. Tako bi v kader dobil živali in krasno pokrajno. Že kmalu so se moji upi uresničili. Čeprav je že 7. oktober in sem bil prepričan, da je z rukom končano za letos, pridejo na greben najprej košute, za njimi pa še krasen jelen, ki ruka.

Pogoji pa neverjetni. Uspe mi narediti nekaj krasnih fotografij. Živali so bile umeščene v tako lepem ambientu, da sem bil konstantno v razcepu, ali naj delam ožje – bližnje fotografije, ali naj jelenjad zajamem v širokem kadru vključujoč čudovito okolico. Ker so mi slednje fotografije bolj ljube, se odločim za odprt kader. Celo stativ sem imel s sabo, čeprav je to zame redkost. Lahko sem si privoščil nižji iso in počasnejši čas.

Kmalu je šlo sonce za hribe, en jelen pa je še vedno oprezal za košutami. Tudi tega sem ujel v zadnjih izdihljajih svetlobe.

No, to je bil eden najlepših foto dnevov do sedaj. Pogoji so bili zares čarobni. Upam, da še kdaj.

0 komentarjev

Pošlji komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Share This