Zapisi s terena

Prebujanje narave

30.04.2019


5 °C  |   4 m/s  |   jasno

Narava se počasi prebuja. Kopitarji menjujejo dlako za poletno, jelenom raste novo rogovje, ptice spet skrbijo, da v gozdu ni tišina.

 

Dan po dežju. Takoj zjutraj se odpravim nad 1100 nmv, saj je vremenska napoved obetavna. Malo vetra in napoved razjasnitve. Tisto pravo jutranjo uro za fotolov sem prespal, zato spremenim prvotni plan in se večino časa zadržujem v gozdu. Ob kasnejši uri je tam več možnosti za ulov, saj se divjad vrača s pašnih površin v svoja dnevna ležišča, plus to, da med drevesi, svetloba malo dlje časa zadrži mehkobo.

 

Najprej prestrežem trop jelenjadi, nato pa še dva lepa jelena z novorastočim rogovjem. 

Tega »gospoda« sem videl 14 dni nazaj, takrat je rogovje merilo le kakšnih 10cm. Neverjetno kako hitro raste.

Na poti domov srečam še dva medvedja mladička. Krasen kader bi bil. Na podrti bukvi, sta slonela s prvimi tacami in me gledala. Medvedko sem samo slišal kako piha nekje v zadju, videl jo nisem. Žal sem bil v avtu…in dokler sem se skobacal na drugo stran, so že pobegnili.

 

Ker je bilo jutro obetavno, se odločim da fotolov nadaljujem tudi popoldan. Vrnem se kakšni dve uri pred sončnim zahodom. Svetloba je bila krasna.

 

Na makadamski casti me najprej pričaka srnica.

Ko pridem na lokacijo sem malce razočaran, saj se je veter močno okrepil. Ampak ok, če sem že tukaj bom malce vztrajal. Hitro prečesem okolico in opacim neko spremembo. V dolini je neka črna kepa, ki jo ponavadi tam ni. Takoj pomislim na medveda. Vzamem daljnogled…in res. Medvedka z lanskim mladičem brska za hrano. Ker je razdalja za dobro fotografijo prevelika, se odločim, da bom raje malo snemal. Vse skupaj je trajalo le dobri 2 minuti. Medvedko je nato nekaj prestrašilo in oba, eden za drugim sta odcepetala v zavetje borovcev.

Med čakanjem so me animirali ptički Pogorelčki, Phoenicurus phoenicurus.

4 komentarji

  1. Mimica Majkic

    Rok, tvoj odnos do narave, videti lepote bivanja v njej, tvoj ples opazovanja v meglicah cujecnosti, tihega cakanja na lepoto vsega kar zivi in caka v naravi je vredno velike POHVALE. CESTITKE.

    Odgovori
  2. Alenka Oblakovič

    Rok, poznam te že od majhnega fantiča naprej, saj si sin moje prijateljice. Naju druži ena prav posebna lastnost – razveseljiva drugačnost, ki je vidna in nevidna. Z leti je vidna posebnost pri tebi postajala vse manj opazna, nevidna lepota pa se je vse bolj prečiščevala ter postajala bolj in bolj prepoznavna pa otipljiva. Sočutnost, pronicljivost pa čuječnost so darovi tvoji osebnosti in to spretno, elegantno, rahločutno izkoriščaš pri spremljanju naravnega bitja v vseh letnih časih. Res si prav fejst fajn mladi mož, ki lahko povsem upravičeno ponosno pa zanosno na prste stopi in na vse grlo zavriska: Hura, to sem pa jaz! Čestitke, čestitke, čestitke!!! In razveseljuj nas s svojimi posnetki!!!

    Odgovori

Pošlji komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Share This