Zapisi s terena

Zmeda

25.12.2016


8 °C  |   0 m/s  |   oblačno

Hladen zimski dan. Sredina decembra in čas lovskih pogonov. V tem obdobju namenoma hodim na težko dostopne lokacije, da se izognem morebitnim srečanjem z lovci. Po pol ure hoje pridem na rob grebena, se uležem v travo in čakam. Povsem brez pričakovanj. Samo ležim in uživam. Pozimi, ko ni žuželk, klopov, kač, se tako brez skrbi valjam po travi. Edina grožnja so iztrebki jelenjadi.

Bila je nedelja. Znano je, da so skupinski lovi ob vikendih. Kmalu zaslišim glasno kričanje lovcev v nekaj km oddaljeni dolini. Gozd je v tišini tako akustičen, da skoraj razločno slišiš, kaj kričijo.

Kar naenkrat zaslišim teptanje tal. Ko po apnenčastih kraških tleh teče težka jelenjad, jo lahko slišiš na nekaj 100 metrov. Ozrem se desno za zvokom in v daljavi opazim osem košut. Brezglavo in preplašeno tečejo. Najprej gor v hrib, se ustavijo, poslušajo, pa spet sprint v dolino. Več kot očitno je, da so jih zvoki iz doline zmedli.

Čez čas iz borovcev pod mano prisopiha še izmučen jelen. Komaj lovi zrak, medtem ko se prebija v strmino. Naredim nekaj fotk iz velike razdalje, bolj za dokumentacijo ter se počasi odpravim domov.

Naslednji dan podobna lokacija, krasen sončni vzhod in trop jelenjadi z velike razdalje.

0 komentarjev

Pošlji komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Share This